VEPŘOVÉ BURGERY A PLACIČKÁCH ZE SLADKÝCH BRAMBOR
VEPŘOVÉ BURGERY A PLACIČKÁCH ZE SLADKÝCH BRAMBOR
2 porce:
Na Burgery (2ks)
240g mletého vepřového (nebo jiného) masa
1 lžička mleté papriky (použila jsem uzenou mletou papriku)
½ lžičky sušeného česneku nebo 1 velký stroužek čerstvého česneku
špetka mletého chilli (volitelné), pepře a soli
2 plátky kvalitní slaniny
kachní nebo vepřové sádlo na pánev
případně lístky salátu, hořčice a kečup (nejlépe domácí) jako vrstva na hotové Burgery
Na placičky (4 ks)
cca 170g sladké brambory batáty, nastrouhat najemno
2 vejce
10 listů čerstvé bazalky, nadrobno
4-5 lístků čerstvého rozmarýnu, nadrobno
sůl
tuk na pánev
1 lžíce kokosové mouky na zahuštění, ale osobně jsem ji ani nepoužila, nebylo třeba (v originálním receptu v knize Practical Paleo uvedená je)
Postup:
-
Nejprve připrav těsto na placičky: v míse smíchej všechny ingredience na placičky a nechej odpočinout
-
V druhé míse smíchej maso, mletou papriku, česnek, chilli, pepř a sůl
-
Masovou směs vezmi do ruky a několikrát jí bouchni do mísy, aby se z masa vytloukl vzduch a maso tak bude držet mnohem lépe pohromadě, aniž by se muselo lepit vejcem.
-
Z masové směsi vytvoř dvě placky (burgery)
-
Na pánvi na volská oka rozehřej tuk a do každého hnízda v pánvi dej naběračkou bramborovou směs na placičky, urovnej je.
-
Teplotu hned stáhni na minimum (aby se nespálily) a pomalu je smaž dozlatova (cca 6 minut), poté je otoč a dosmaž je i na druhé straně (kratší dobu, cca 4 minuty)
-
Současně můžeš smažit burgery – na druhé pánvi rozehřej tuk, dej na něj burgery a plátky slaniny
-
Plátky slaniny po 1-2 minutách otoč na druhou stranu a osmaž i z druhé strany, pak je vytáhni a nechej vychládnout – budou sloužit jako vrstva na burgery.
-
Burgery smaž na jedné straně cca 6-7 minut, pak je otoč a smaž 5 minut, až budou hezky zlaté.
-
Připrav vrstvy – bramborová placička, na ni přijde vepřový burger, pak hořčice/kečup, salát, slanina a druhá placička, spíchni párátkem.
PS: burgery je možné místo smažení upéct v troubě.