Jdi na obsah Jdi na menu
 


PALEO BEZLEPKOVÉ LÍVANCE S OSTRUŽINOVÝM PŘELIVEM

PALEO BEZLEPKOVÉ LÍVANCE S OSTRUŽINOVÝM PŘELIVEM

Lívance lze připravit i bez kokosové mouky – pokud není zrovna k dispozici. Místo jedné lžíce kokosové mouky lze použít 3 lžíce mletých mandlí/mandlové mouky či jiných ořechů nebo mletých semínek. Lívanečky jsou na povrchu mírně křupavé a uvnitř vláčné. Vláčnost zajistí kokosová mouka – lívance z mandlí či jiných ořechů jsou uvnitř o něco sušší, ale i tak jsou výborné. Lívance chutnají dobře i jen tak s čerstvým ovocem…Je to skvělá snídaně.

4ks lívanců:

1 lžíce kokosové mouky

4 lžíce kokosového mléka (může být i mandlové, v nouzi i voda) – pro primal verzi 4 lžíce tučného bílého jogurtu (10%)

2 vejce

1 lžíce kokosového oleje, nebo ghí

Volitelné – ½ lžičky mandlového/vanilkového extraktu

Na ostružinový přeliv:

1 plná hrst čerstvých ostružin (cca 20 ks) – může být i jiné ovoce, případně i mražené

2 lžíce vody

Volitelné na přeliv – rovná lžička prášku arrowroot + 1 lžíce vody a trochu medu či jiného sladidla (kdo používá agáve atd.)

Postup:

  1. Smíchej kokosovou mouku, kokosové mléko, vejce a případně extrakt – kokosová mouka má tendenci hrudkovat (není-li rozmíchaná ve vodě), tak je třeba těstíčko dobře promíchat. Výsledná konzistence by měla být o něco hustší než na palačinky.

  2. Na lívanečníku rozpal kokosový olej a nalij na něj těstíčko. Teplotu stáhni na nízkou a lívance smaž pomalu, aby se prosmažily. Nejprve 4-5 min. a pak 3-4 min. na druhé straně. Lívance jsou hotové, jakmile jsou okraje a místy i povrch lívanců zlatohnědé.

  3. Přeliv – do hrnce dej ostružiny a 2 lžíce vody, přiveď k varu. Pak teplotu stáhni na střední a nechej mírně probublávat (větší kusy ovoce jsem rozpůlila) cca 5 min.

  4. Smíchej prášek arrowroot s 1 lžící vody a nalij k ostružinám. Promíchej a 1-2 min. provař. Směs mírně zhoustne. Přeliv lze připravit i bez arrowroot prášku, jen povařit ovoce s kapkou vody a případně sladidla. Přeliv nebude zahuštěný, což vadit nemusí. Akorát se pak přeliv hned vsákne do lívanců.

  5. Na usmažené lívanečky nalij ostružinový přeliv a podávej.