Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kroupové rizoto se zeleninou

4. 12. 2013

 

Kroupové rizoto se zeleninou
Ingredience:
300g ječných krup, 1 cibule, 150g žampiónů, olivový olej, 150ml bílého vína, voda dle potřeby (může být i vývar), 1 lžíce másla, 80g strouhaného parmazánu
Na zeleninu:
Tady můžete použít jakoukoli i mraženou pokud nemáte doma dost čerstvé. Mně se nejvíc osvědčila tato:
1 malá cuketa, 1 větší mrkev, fazolové nebo hráškové lusky, žampióny
 
Postup:
Kroupy propereme a necháme okapat. Cibuli a žampióny nakrájíme.
V hrnci předehřejeme olej a na něm orestujeme cibuli a žampióny. Pak přidáme kroupy, zalijeme vínem, vaříme, dokud se víno nevyvaří, nezapomeňte míchat. Začneme po naběračkách přidávat vodu (horkou). Další přidáme, až se předcházející vypaří. Když, jsou kroupy měkké, zjemníme je přidáním másla, osolíme a opepříme dle chuti, přidáme polovinu parmazánu (pozor se solí parmazán je slaný). Druhou polovinu necháme na posypání.
Zelenina:
Vše nakrájíme na střední kousky, krátce ji orestujeme, trošku osolíme ( ani se nemusí).
Podáváme rizoto posypané parmazánem a k tomu jako přílohu teplou zeleninu.
 
Tento recept vás hodně překvapí je to dobré a poznáte kroupy trošku jinak.
Pokud chci recept trošku zrychlit tak kroupy předem namočím.