Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svíčková ze sójového masa

4. 12. 2013

 

Svíčková ze sójového masa
80 g sójových plátků (mohou být i kostky), 2 PL oleje, 1 cibule, 2 mrkve, 100 g celeru, 1 petržel, 2 bobkové listy, 5 zrnek nového koření, 4 zrnka pepře, 1 lžíce hladké mouky, ¼ l kyselé smetany (nebo 2 dl sladké, 1 PL hořčice, 1 lžičku cukru, citronová šťáva, sůl, mleté ​​nové koření a pepř podle chuti
Jak na to:
Maso povařte cca 10 min. v osolené vodě. Oceďte, po vychladnutí z něj vytlačte přebytečnou tekutinu.
Mezitím si nadrobno nakrájejte cibuli a zpěníme ji na rozpáleném tuku. Přidejte nadrobno nastrouhanou zeleninu, koření, bobkový list, sůl. Chvíli dusíme, zalijte vodou a vařte asi 10 min. Připravenou polévkovou směsí, zalijte předem povařené sójové plátky.
Druhý den k masu v nálevu přidejte trochu vody a uvařte do měkka. Pak ho vylovte, stejně jako bobkové listy a koření. Omáčku rozmixujte, přidejte smetanu smíchanou s moukou, podle potřeby vodu a ještě krátce povařte a vložte plátky. Po jejich přehřátí v omáčce jídlo servírujte. Podávejte s kynutým nebo houskovým knedlíkem.

Plátky můžete předem opéct na oleji nebo másle dozlatova a nechte v přikryté nádobě stát do druhého dne, nebo i déle, pokud se vám bude chtít a nezapomenete, můžete je párkrát ve směsi promíchat