Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zeleninové placičky s omáčkou

21. 10. 2013

 

Zeleninové placičky s omáčkou

Ingredience

  • 200 g brambor

  • 200 g mrkve

  • 200 g sojových klíčků

  • 1 cibule

  • 3 krajíčky toustového chleba

  • 1 vejce

  • bylinková sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • sladká paprika

  • 4 lžíce strouhanky

    Tvarohobylinková omáčka:

  • 250 g netučného tvarohu

  • 6 lžic smetany

  • po 1 lžíci nasekaného kopru, pažitky a petrželky

  • 125 ml (1/8 l) slunečnicového oleje

  • několik snítek kopru

Brambory, mrkev omyjeme, oloupeme, jemně nastrouháme. Sójové klíčky přebereme, opláchneme, důkladně osušíme a nasekáme.
Cibuli sloupneme a najemno nakrájíme. Krajíčky toustového chleba rozmělníme v mixéru. Zeleninu, toustový chléb, vejce, sůl, pepř a papriku smícháme.

Zeleninovou hmotu vytvarujeme do válečku (o průměru 3–4 cm), nakrájíme asi 1cm silná kolečka a obalíme je ve strouhance.
Tvaroh, smetanu, kopr, pažitku a petrželku smícháme. Ochutíme solí, pepřem a paprikou.

Zeleninové placičky pozvolna smažíme na horkém tuku asi po dobu 10 minut. Necháme okapat na kuchyňském papíru. Na každou placičku dáme trochu omáčky a případně ozdobíme snítkou kopru.

Zeleninové placičky můžeme připravit i z jiných druhů zeleniny, např. z nastrouhané cukety, celeru nebo červené řepy.

Pokud chcete zdravější variantu, tak je pečte v troubě na pečícím papíře potřené troškou oleje. Při 180°C. Takto je připravuji a jsou moc dobré.