Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čokoládové sušenky

21. 10. 2013

 

Čokoládové sušenky

 

Ingredience:

  • 225 g čokolády 70%

  • 56 g másla

  • 100 g cukru krupice

  • 2 celá vejce

  • 210 g mouky špaldová

  • špetka soli

  • 1 rovná kávová lžička prášku do pečiva

  • 1 vanilkový cukr nebo lžička mleté vanilky

  • moučkový cukr na obalení sušenek - asi 100 g


 

Postup:

Čokoládu nalámeme na kousky a spolu s máslem ji rozpustíme na hladkou hmotu (dobře to jde v mikrovlnce, na nejnižší výkon, po minutách, vždycky dobře promíchat). Dáme stranou.

V jiné misce šleháme cukr s vejci tak dlouho, až vznikne hustá lesklá pěna a po metličkách zůstává pěkná stopa. Přidáme vanilkový cukr a čokoládovou hmotu. Promícháme a přisypeme mouku, předem prosátou s práškem do pečiva a špetkou soli. Zamícháme, ale ne nijak dlouze, jen aby se mouka spojila s vajíčky a čokoládou. Přikryjeme misku fólií a necháme v lednici hodinu odpočinout.

Troubu zahřejeme na 170°C, plechy vyložíme papírem na pečení. Do misky si připravíme moučkový cukr.

Z vychlazeného těsta vytváříme kuličky o velikosti pigpongového míčku a každou kuličku kompletně obalíme v moučkovém cukru. Naskládáme je na plechy tak, aby mezi sebou měly asi 4 – 5 cm mezeru. Pečeme 10–15 minut, dokud povrch nepopraská.
Pokud se nám podaří ubránit je, necháme vychladnout.