Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čokoládové vánoční cukroví

 

Čokoládové vánoční cukroví

 

 

 

 

Ingredience:

200g špaldové mouky hladká

100g pohankové mouky

40g hořké čokolády

30g vlašských oříšků

20g másla

4 lžíce oříškového oleje (z vlašských oříšků)

2 lžíce pšeničného sirupu (sladěnky)

12 lžic cca vlažné vody

Postup přípravy:

Čokoládu a vlašské oříšky nastrouháme a nebo nasekáme na velmi malé kousky. Obě mouky smícháme v míse včetně čokolády a oříšků. Ve vodě rozpustíme sirup a přelijeme k ostatním surovinám. Dále přidáme olej z vlašských oříšků a přistrouháme změklé máslo. Vypracujeme těsto. Pokud by suroviny nedržely pohromadě přidáme ještě trochu vody nebo másla. Každá mouka je totiž jiné zrnitosti i kvality a spotřebuje jiné množství pojidel. Těsto vložíme do ledničky na několik hodin nebo ideálně přes noc. 

Na lehce pomoučněném vále rozválíme placku o síle asi tak 3mm a vykrajujeme tvořítkem tvary, které přeneseme na plech. Plech není třeba vymazávat tukem nebo vykládat pečícím papír. Pečeme přibližně 8 minut na 180°C. Po vytažení z trouby ihned přendáme na tác a necháme vychladnout. 

 

Tento recept mně zaujal a u nás doma nakonec zdomácněl.