Čokoládové vánoční cukroví
Čokoládové vánoční cukroví
|
|
|
|
Ingredience: |
200g špaldové mouky hladká 100g pohankové mouky 40g hořké čokolády 30g vlašských oříšků 20g másla 4 lžíce oříškového oleje (z vlašských oříšků) 2 lžíce pšeničného sirupu (sladěnky) 12 lžic cca vlažné vody |
Postup přípravy: |
Čokoládu a vlašské oříšky nastrouháme a nebo nasekáme na velmi malé kousky. Obě mouky smícháme v míse včetně čokolády a oříšků. Ve vodě rozpustíme sirup a přelijeme k ostatním surovinám. Dále přidáme olej z vlašských oříšků a přistrouháme změklé máslo. Vypracujeme těsto. Pokud by suroviny nedržely pohromadě přidáme ještě trochu vody nebo másla. Každá mouka je totiž jiné zrnitosti i kvality a spotřebuje jiné množství pojidel. Těsto vložíme do ledničky na několik hodin nebo ideálně přes noc. Na lehce pomoučněném vále rozválíme placku o síle asi tak 3mm a vykrajujeme tvořítkem tvary, které přeneseme na plech. Plech není třeba vymazávat tukem nebo vykládat pečícím papír. Pečeme přibližně 8 minut na 180°C. Po vytažení z trouby ihned přendáme na tác a necháme vychladnout.
Tento recept mně zaujal a u nás doma nakonec zdomácněl. |