Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuřecí Satay

21. 10. 2013

 

Kuřecí Satay

Ingredience:
4 vykostěné kuřecí prsíčka
snítky petrželové natě
nepražené arašídy na posypání
Marináda:
90 ml tmavé sójové omáčky
3 lžíce slunečnicového oleje
3 lžíce tmavého hnědého cukru
3 stroužky česneku
3 jarní cibulky
12 špejlí nebo bambusových jehel
Omáčka Satay:
250 g arašídového másla
2 stroužky česneku
175 ml vody
30 g kokosové drti
1 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžíce tmavého hnědého cukru
1 cm kořene zázvoru
1 lžíce citrónové šťávy
kajenský pepř
sůl a pepř

Popis přípravy:

Připravíme marinádu: smícháme sójovou omáčku, citrónovou šťávu, olej, cukr, utřený česnek a na tenké kolečka nakrájenou jarní cibulku. Maso nakrájíme na 2 cm velké kousky, vložíme do marinády, promícháme, přikryjeme a necháme v lednici odležet 30 minut. Jehly namočíme na 30 minut do teplé vody. Připravíme omáčku Satay: arašídové máslo rozehříváme 2 minuty s polovinou utřeného česneku, přidáme vodu, kokosovou drť, sójovou omáčku, cukr, oloupaný a najemno nakrájený zázvor a za stálého míchání omáčku 2 minuty povaříme, aby byla hladká. Přidáme citrónovou šťávu, zbylý utřený česnek, podle chuti osolíme a opepříme kajenským i černým pepřem. Omáčku udržujeme teplou. Kousky kuřecího masa napíchneme ne jehly a z obou stran 2-3 minuty z každé strany grilujeme, až jsou celé propečené. Omáčku zdobíme petrželovou natí a kousky arašídy.